Проектирование загородных домов и коттеджей.

Мы постараемся создать идеальный вариант для загородного проживания. Он позволяет экономить на энергетических ресурсах и создавать максимальный комфорт.
Главная » 2018 » Сентябрь » 24 » Енергоефективний пасивний будинок
22:57
Енергоефективний пасивний будинок

Енергоефективний пасивний будинок. Чи можна побудувати котедж, який не потребує опалення?

Приватний будинок XXI століття повинен бути не просто добре утеплений, а відповідати сучасним стандартам енергозбереження. Тільки так можна гарантовано мінімізувати витрати на опалення або кондиціонування приміщень. Але чи можна побудувати будинок, який взагалі не потрібно обігрівати або охолоджувати?

Енергоефективний пасивний будинок

Хоча вартість основних енергоносіїв на світовому ринку за останні роки знизилася, тенденція до економії енергії є загальносвітовою. А з огляду на економічну кризу і те, що Україна відмовилася від необгрунтовано низьких цін і підвищила тарифи, питання будівництва енергоефективних будівель для нашої країни - дуже і дуже актуальний.

Європейські норми енергоефективності

Як це не дивно, в Європі вимоги до енергоефективного будівництва більш жорсткі, ніж в Україні. Це особливо показово в контексті того, що помірний клімат багатьох європейських країн м'якше нашого.

Наприклад, в Польщі не так давно оновили норми теплопередачі огороджувальних конструкцій. Так, коефіцієнт теплопередачі U (в Україні регламентують зворотний коефіцієнт R) зовнішніх стін будинків в Польщі становить:

  • з 1 січня 2015: U = 0,25 Вт / м2 × ° С, R = 4,00 м2 × ° С / Вт;
  • з 1 січня 2017: U = 0,23 Вт / м2 × ° С, R = 4,35 м2 × ° С / Вт;
  • з 1 січня 2021: U = 0,20 Вт / м2 × ° С, R = 5,00 м2 × ° С / Вт.

Для порівняння в Україні норми теплоеффектівності зовнішніх стін такі:

  • I температурна зона - R = 3,3 м2 × ° С / Вт, U = 0,30 Вт / м2 × ° С;
  • II температурна зона - R = 2,8 м2 × ° С / Вт, U = 0,36 Вт / м2 × ° С;

Це означає, що при більш м'якому кліматі будинку в Польщі утеплюють набагато сильніше, ніж в Україні.

Енергоефективні пасивні будинки

При цьому і українські, і європейські (зокрема, польські) нормативні значення енергоефективності будівель все одно м'якші, ніж вимоги до теплоізоляції так званих пасивних будинків. А адже саме стандарт пасивного будівництва є орієнтиром сучасних будівельних технологій у всьому світі.

Що таке пасивний будинок?

Ключовою характеристикою пасивних будинків є мінімальне значення , необхідного для обслуговування будівель, витрати енергії . Зниження цього значення досягається комплексом рішень, включаючи пасивне споживання енергії навколишнього середовища. До таких рішень відносять:

  • якісне утеплення огороджувальних конструкцій без містків холоду. Наприклад, коефіцієнт теплопередачі зовнішніх стін пасивних будинків має становити U менше 0,15 Вт / м2 × ° С, відповідно R більше 6,67 м2 × ° С / Вт;
  • використання енергоефективних будівельних матеріалів (газобетон, керамоблоки, каркасні будинки, теплі вікна, теплі штукатурки і т.д.). Якщо в будівництві застосовуються матеріали, що мають теплову інерцію (здатність до накопичення тепла), це властивість використовують для максимального збереження енергії;
  • застосування обладнання для перетворення енергії навколишнього середовища в тепло або електрику (сонячні колектори і батареї, вітрогенератори, теплові насоси);
  • використання рішень для збільшення терміну служби на обігрів, кондиціювання та електроживлення приміщень (вентиляція з рекуперацією, світлодіодні лампи і т.д.);
  • оптимізацію архітектурного проектування для зниження енерговитрат будівель (скорочення площі стін і вікон, компактність будівлі і проста архітектура, створення холодних і теплих зон в будинку, наявність буферних приміщень для економії на опаленні і кондиціонуванні);
  • грамотне ландшафтне проектування (енергоефективна орієнтація будинку - відкритість променям зимового сонця, але огорожу стін і вікон від літньої спеки, відсутність вікон з північного боку).

пасивні будинки

Вимоги до пасивного будинку

Створений в Німеччині «Інститут пасивного будинку» затвердив перелік стандартів та класифікацію будинків відповідно до вимог до енергоефективності. У стандарті нормується витрата енергії на 1 м2 площі будинку в рік . Згідно з цим стандартом виділено кілька категорій будинків:

  • на обслуговування старих будинків (побудовані до 1970-х років) потрібно близько 300 кВт × год / м2 на рік;
  • нові будинки (зведені з 1970-х до початку 2000-х років) споживають до 150 кВт × год / м2 на рік;
  • будинки з низьким споживанням енергії - споживають до 60 кВт × год / м2 на рік;
  • пасивні будинки - потрібно до 15 кВт × год / м2 на рік;
  • так звані будинки нульової енергії - споживають 0 кВт × год / м2 на рік;
  • активні будинку «енергія-плюс» - не тільки не споживають енергію, але і виробляють її, віддаючи надлишки в місцеву енергомережу.

паспорт енергоспоживання

Кожен будується в Європі будинок повинен мати паспорт енергоспоживання, дані якого дозволяють точно визначити вартість обслуговування будинку. Для загального розуміння ситуації, можна відзначити, що нинішні українські нормативи теплоеффектівності приблизно відповідають європейському стандарту «нові будівлі» з рівнем енергоспоживання близько 120 кВт × год / м2 на рік.

Просмотров: 391 | Добавил: Rostic | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar